Üst

Örümcekler Neden Kendi Ağlarına Yapışmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    örümcek
Ugur

Ugur

Administrator
orumcek-agi.webp
orumcek-agi.webp
Bazı örümcekler avlarını yakalamak için yapışkan ağ örer. Fakat bu örümcekler kendi ağlarına yapışmaz. Peki neden?

Örümcek ağı ne için kullanılır?​

İnsanlarda gözyaşı üreten salgı bezleri gibi örümceklerin de karın kısımlarının ucunda ipek üreten salgı bezleri bulunur. İpeğin üretildiği bu bölüm, örü memesi olarak adlandırılır. Örümcekler bu ipekle avlarını yakalamak ve etkisiz hâle getirmek, düşmanlarından kaçmak veya yavrularını korumak gibi farklı amaçlar için ağ üretebilir. Bir örümceğin ipek üreten farklı salgı bezleri bulunabilir. Örneğin ampullate, tubuliform, flagelliform, agregat, asiniform ve piriform salgı bezleri bunlardan bazılarıdır.

İpek salgı bezlerinden biri olan agregat salgı bezinde örümcek ağının yapışkan olmasını sağlayan sıvı ipek üretilir. Bu sıvı ipek örümcek ağının belirli kısmında bulunur. Ağın geri kalan kısımları ise yapışkan olmayan ipekten üretilir.

Yapışkan örümcek ağı, ağ ören örümcekler tarafından örümcek, sinek ve diğer böcekleri yakalamak için kullanılır. Örneğin bir sinek farkında olmadan örümcek ağının yapışkan sıvısına dokunduğunda hızlıca kapana kısılır.

Örümcekler neden kendi ağlarına yapışmaz?​

Örümceklerin kendi ağlarında hızlı bir şekilde hareket ederken avları gibi ağa yapışmadığını fark etmişsinizdir. Peki örümcekler neden kendi ağlarına yapışmaz? Yapılan araştırmalara göre bunun birkaç sebebi var.

Avlarının aksine, örümceklerin bacakları bütünüyle ağa temas etmez. Örümcekler ağlarının yüzeyinde çevik bir şekilde hareket eder ve bu sayede sadece bacaklarının ucundaki tüyler yapışkan sıvıya dokunur. Örümceklerin bacakları seta adı verilen fırça gibi sık ve düzensiz tüylerle kaplıdır. Bu tüylerin özellikle düzensiz olması nedeniyle örümceğin bacağı yapışkan sıvıya değse bile her bir damlacık farklı bir seta ile temas eder. Bu durum damlacıkların bir araya gelmesini ve bağ oluşturmasını önler. Bu yüzden yapışkan sıvı bu tüylere tutunamaz ve setadan kayıp düşer. Örümcekler bu durumdan daha çok ağlarını örerken yararlanır. Çünkü ağlarını örerken örümceklerin bacaklarının yapışkan ağa temas etme ihtimali daha yüksektir.

Bunların yanı sıra yapışkandan kaçınmak için örümcekler kendilerini çok dikkatli bir şekilde temizler. Örümcekler, ağlarına takılmalarına neden olabilecek tüm ipek parçalarını ve diğer kalıntıları bacaklarından rutin olarak temizler. Ayrıca örümcekler kurulmuş ağ üzerinde hareket ederken yapışkan olmayan iplikleri kullanır.

Örümcekler diğer örümceklerin ağlarına yakalanabilirler mi?​

Aslına bakarsanız örümcekler ağlarını uçan avlarını yakalamak için örerler.

Ayrıca örümceklerin yapışkan ipliğe yapışmadan tutunabilmelerini ve sallanmalarını sağlayan üçüncü bir tırnak benzeri yapıları vardır. Genelde kendi ağlarından kurtulsalar da nadiren diğer örümceklerin ağlarına yakalanabilirler.

Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/orumcekler-neden-kendi-aglarina-yapismaz
 
Geri