Üst

Münih Katliamı (5-6 Eylül 1972)

munih-1972.webp
munih-1972.webp
Münih Katliamı, 1972 yılında Batı Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Yaz Olimpiyatları sırasında gerçekleşen bir terör saldırısıdır. 5 Eylül 1972'de, Filistinli "Kara Eylül" örgütünün sekiz üyesi, Olimpiyat Köyü'nde İsrailli sporcuların kaldığı binaya saldırarak 11 İsrailli sporcuyu rehin aldı. Rehin alma olayı, Filistinli tutsakların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirildi.

Saldırganların Talepleri​

Saldırganların talebi, İsrail hapishanelerinde tutulan 234 tutuklunun ve Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu grubuna ait iki tutuklunun salıverilmesi idi. İsrail bu kadar acele bir şekilde pazarlık yapmayacaklarını Alman Hükûmetine bildirdi. Ayrıca olayı kontrol altına almak amacıyla İsrail'in kendi özel kuvveti olan antiterör timini bölgeye yollama talebini de Alman Hükûmeti reddetti.

Bir süre sonra saldırganlar bu taleplerinden vazgeçerek helikopter eşliğinde istedikleri uçaklara kadar eşlik edilerek yurtdışına çıkmak istediklerini bildirdiler. Alman polis kuvvetlerinin uzman ekibi yoktu ve Alman ordusu, Almanya yasalarına göre olaya müdahale edemiyordu.

Olayın Gelişimi​

Teröristler, sabaha karşı İsrailli sporcuların kaldığı binaya girerek iki kişiyi öldürdü ve dokuz kişiyi rehin aldı. Batı Alman yetkililer, teröristlerle müzakerelere başladı ve bir kurtarma operasyonu planladı. Ancak bu operasyonlar sırasında koordinasyon eksiklikleri ve bilgi akışındaki aksaklıklar nedeniyle başarısızlık yaşandı. 6 Eylül akşamı, rehineleri kurtarma girişimi sırasında Münih Havaalanı'nda çıkan çatışmada, 6 İsrailli antrenör, 5 İsrailli sporcu, 5 Kara Eylül üyesi, 1 Batı Almanya polisi, toplam 17 kişi öldü. Üç saldırgandan ikisi sağ, biri yaralı olarak ele geçirildi.

Sonrası ve Etkileri​

Münih Katliamı, dünya genelinde büyük bir şok ve öfke yarattı. Olay, olimpiyat oyunlarının güvenliği ve terörizmle mücadele konularında ciddi değişikliklere yol açtı. İsrail, bu saldırıya yanıt olarak "Tanrı'nın Gazabı Operasyonu" adlı bir misilleme kampanyası başlattı ve katliamın sorumlularını hedef aldı.

Münih Katliamı, her yıl çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. Olimpiyat Köyü'nde ve İsrail'de katledilen sporcuların anısına anıtlar dikilmiştir.

Bu olay, sporun ve uluslararası etkinliklerin güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Münih Katliamı, terörizmin spor ve barışa yönelik ciddi bir tehdit olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.
 
11 Eylül Saldırıları ve Komplo Teorileri
Cevaplar
1
Görüntüleme
11K
BULUT
Ermenilerin Yaptığı Hocalı Katliamı
Cevaplar
1
Görüntüleme
8K
BULUT
And Dağları Uçak Kazası (13 Ekim 1972)
Cevaplar
1
Görüntüleme
968
AliCabbar
A
Harry S. Truman (1884-1972)
Cevaplar
0
Görüntüleme
309
Ugur
BULUT
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
BULUT
Geri