Üst

Marburg Virüsü

Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edildi. Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg virüsünde ölüm oranı ise yüzde 23 ile yüzde 90 arasındadır.

marburg-virusuc5fb775463129857.webp
marburg-virusuc5fb775463129857.webp
Marburg Kanamalı Ateşi hem insan hem degoril, orangutan, şempanze, gibon, maymunlar, lemurlar gibi primatları etkileyen, nadir ama ciddi kanamalı ateşlerdendir. Filovirüs ailesinden bir RNA virüsü olan, genetik olarak benzeri bulunmayan, hayvan kaynaklı Marburg virüsü tarafından meydana getirilir. Filovirüs ailesinin bilinen diğer üyeleri sadece Ebola virüsünün 5 türüdür. Marburg virüsü ilk kez 1967 yılında, Yugoslavya Belgrad (şimdi Sırbistan) ve Almanya Frankfurt ve Marburg şehirlerindeki laboratuvarlarda aynı anda kanamalı ateş salgını ortaya çıktığında tanımlanmıştır.

Başlangıçta laboratuvar çalışanları, birkaç tıbbi personel ve onların bakımıyla ilgilenen aile üyeleri olmak üzere 31 kişi hastalanmış ve 7 ölüm rapor edilmiştir. İlk enfekte olan insanlar araştırma yaparken ithal Afrika yeşil maymunlarına veya onların dokularına temas etmişlerdi. Marburg virüsünün rezervuarı Rousettus aegytiacus denilen Afrika meyve yarasasıdır. Yarasalarda hastalığın bariz belirtileri görülmez. İnsan ve primatlar virüsle enfekte olabilirler ve yüksek ölüm oranına sahip ciddi hastalık gelişebilir. Virüse ev sahipliği yapan başka türler olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Marburg virüsü nasıl bulaşır?​

Marburg virüsünün ilk olarak hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığı bilinmemektedir ancak 2008 yılında Uganda’yı ziyaret eden turistler arasında görülen 2 vakadan dolayı, korunmasız olarak enfekte yarasa dışkısıyla temas edilmesi veya yarasaların yaşadığı ortamlarda ki havanın solunması enfeksiyonun en muhtemel yolları olarak düşünülmektedir. Virüsün konak hayvandan insana ilk bulaşmasından sonra enfeksiyon kişiden kişiye temasla yayılır. Bu birkaç yolla olabilir: Enfekte kişilerin vücut sıvılarının damlacıklarıyla doğrudan temas ya da enfekte kan veya dokularla kirlenmiş malzemeler ve diğer nesnelerle temas.

Önceki salgınlarda kişiler enfekte primatlara elle dokunmakla veya onların hücre kültürlerine ya da vücut sıvılarına doğrudan temasla hastalanmışlardı. Virüsün insanlar arasında yayılması kapalı ortamlarda ve doğrudan temasla meydana gelir. En sık örnek hastanede veya evde hastabakıcılar üzerinden enfeksiyonun yayılmasıdır.

Marburg virüsü semptomları nelerdir?​

5-10 günlük kuluçka süresinden sonra başlangıç semptomları aniden başlar ve semptomlar ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı şeklindedir. Semptomların başlamasından sonra 5. gün civarında en fazla gövdede (göğüs, sırt, karın) olmak üzere makülopapüler döküntüler ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal görülebilir. Semptomlar gittikçe şiddetlenerek sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, yaygın kanamalar ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir.

Marburg virüsü tedavisi​

Marburg virüsü bir çeşit RNA virüsü olduğu ve yapısı diğer virüslere kıyasla daha karmaşık olduğu için Marburg virüsüne yönelik spesifik bir tedavi günümüzde mevcut değildir. Günümüzde bilim insanları Marburg hummasına karşı aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun çaba sarf etmektedirler. Marburg humması tanısı alan hastalarda semptomların hafifletilmesine yönelik bir tedavi protokolü izlenir.

Hayatını kaybeden hastaların büyük çoğunluğunda aşırı kan kaybı ve çoklu organ yetmezliği ölüm sebebi olarak gösterilebilir. Bu nedenle kanaması olan hastalara kan takviyesi ile hastanın şikayetleri hafifletilebilir. Hastaların büyük çoğunluğunda yüksek ateşe ve ağrıya bağlı olarak uykusuzluk sorunu görülebilir. Bu nedenle hastalara ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlar verilmesi hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir. İshal, kusma ve kan kaybı hastaların vücudundaki sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına neden olacağından hastaya düzenli olarak sıvı takviyesi yapılması da önemlidir.

Kaynak:
https://www.medicalpark.com.tr/marburg-virusu-nedir/hg-2730
https://www.ntv.com.tr/galeri/n-life/saglikli-yasam/marburg-virusu-nedir-belirtileri-neler,lvXnJ37vrkCper7mK2R1QQ
 
Sanki Yedim Camii
Binbir Gece Masalları
Geri