Üst

İstiklal Madalyası alan ilk isim: Nezahat Onbaşı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kaptan43
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kaptan43

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan
nezahat1a900714af19f863.webp
nezahat1a900714af19f863.webp
9 yaşında babasıyla birlikte cepheye gitti. Kurutuluş Savaşı’ndaki cesareti Atatürk’ün de dikkatini çekti. 12 yaşında onbaşı rütbesi 1921 yılında İstiklal Madalyası verildi. İşte bir kahramanın hikayesi...

Meclis geçen hafta sıra dışı bir olayı tartıştı. Ölümünün üzerinden 28 yıl geçen ancak İstiklal Savaşı'ndaki kahramanlıkları hiç unutulmayan bir onbaşı, TBMM gündemine geldi. Bu isim İstiklal Madalyası'nın da ilk sahibi olan Nezahat Onbaşı'ydı.

MHP Eskişehir Milletvekili Nurullah Sazak, hazırladığı önergeyle orta dereceli ders kitaplarında Nezahat Onbaşı'nın kahramanlıklarına da yer verilmesini istedi. Nezahat Onbaşı 1909'da doğdu. 9 yaşında annesi Hadiye hanımı kaybedince 70. Alay Komutanı babası Halit bey ile cepheye gitti. Kurtuluş Savaşı'na, İnönü Savaşlarına katıldı.

Yarım kalan eğitimini 1936'da tamamladı.

ORDU TARİHİNDE İLK
İnönü Savaşı'ndaki cesareti Mustafa Kemal Atatürk'ün dikkatini çekti ve 12 yaşındayken Tümen komutanı Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşı rütbesi verildi. İsmet İnönü ise kahraman kız çocuğuna “Kurmay” unvanı verdi. Türk Ordusu'nda “Kurmay Onbaşı” rütbesini alan ilk ve tek kız çocuğu oldu. TBMM, 30 Ocak 1921'de Nezahat Onbaşı'ya İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı. Ancak bu karar savaş yılları arasında yerine getirilemedi ve madalyası verilemedi.

Daha çocukken ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrendi. 1931'de Yüzbaşı Mehmet Rıfat Bey ile evlendi, iki kız çocukları oldu. Eşi, Atatürk'ün yaveri olunca, günleri Dolmabahçe Sarayı'nda geçti.

92 YIL SONRA ÖDENEN BORÇ

2013'te, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Nezahat Onbaşı için geciken madalyayı hazırlattı. Dolmabahçe Sarayı'ndaki törende, “Cesur Anadolu kadını Nezahat Baysel'e borcumuz vardı. Gecikerek de olsa onu yerine getirdik” dedi. Madalya Nezahat Onbaşı'nın torununun kızı Gizem Ünaldı'ya verildi.

ASKERİ TÖRENLE UĞURLANDI

Nezahat Onbaşı, savaştan sonra İstanbul'da yaşadı. Bursa Amerikan Kız Koleji ve İstanbul'daki Fransız Jan Dark Enstitüsü'nde eğitim gördü. 1993 yılında, 84 yaşındayken hayatını kaybetti ve askeri törenle uğurlandı.

Kaynak: Sözcü
 
Geri