Üst

Anadolu'da Konutun Öyküsü

konut.webp
konut.webp
Anadolu’da Konutun Öyküsü” adlı belgesel film, 1984 yılında Suha Arın’ın yönetiminde ve Kent-Koop’un sponsorluğunda gerçekleştirildi. “İlk İzler” ve “Yeni Umutlar” adlı iki bölümden oluşan ve toplam süresi 70 dakika olan belgesel, altı ayda tamamlandı.

Üç ayrı kamera ekibinin 40 ilde toplam 25 bin kilometre yol katederek çektiği Anadolu’da Konutun Öyküsü, o güne kadar yeterince işlenmemiş olan “konut” olgusuna, anıtsal mimariden çok halkın yaratıp zenginleştirdiği “konut” ve konuta ilişkin kültürel miras açısından yaklaşıyor.

Günümüzden yaklaşık 25 bin yıl önce Divrit Dağı’ndan fışkıran lavlardan kaçan insanın ardında bıraktığı izlerle başlayan belgesel, Anadolu topraklarından gelip geçen uygarlıkların geride bıraktığı konut örnekleriyle ve kuşaktan kuşağa aktarılıp konut içine kadar yansıyan ilginç ritüellerle sürüyor.

Türklerin Anadolu’ya gelişi ile konutta başlayan farklılaşmaları ve malzeme kullanımındaki çeşitliliği vurgulayarak süren belgesel, Batılılaşma hareketleri ve Cumhuriyet döneminin etkilerini irdeledikten sonra, konut sorununa ilişkin çağdaş çözüm çabaları ie noktalanıyor.

Yönetmenliğini Suha Arın’ın, yönetmen yardımcılığını Hasan Özgen’in yaptığı ve Süreyya Arın’ın seslendirdiği filmin müziği ise Ekrem Zeki Ün’e ait.


 
Geri