Solomon Adaları

Solomon Adaları
solomon-adalari.png
BaşkentHoniara
Resmî dillerİngilizce
Yönetim ŞekliParlamenter Monarşi
Yüzölçümü28.400 km²
Nüfus599.419
Nüfus Yoğunluğu21,1/km²
Para birimiSolomon Adaları doları (SBD)
Zaman dilimiUTC+11
Telefon kodu+677
İnternet TLD.sb
Solomon Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde, Papua Yeni Gine'nin doğusundaki adalar devletidir. 990'dan fazla adadan oluşur. Bunların toplam yüzölçümü 28.450 km² dir. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir.

Solomon Adaları’nın binlerce yıl iskan edilmiş olduğu düşünülmektedir. İspanyol denizci Alvaro de Mendaña 1568 yılında adaları keşfetti ve onlara Solomon Adaları adını verdi. Birleşik Krallık 1893 yılında Solomon Adaları üzerinde hakimiyet kurdu. 1976 yılında ise bağımsızlık elde edildi ve Kraliçe II. Elizabeth Solomon Adaları devlet başkanlığına seçildi. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin onuncu ve şimdiki başbakanı olan Danny Philip, Ağustos 2010 tarihinde seçilmiştir.

Tarih​

İlk yerleşimcilerin 30.000 M.Ö. gelmeye başladığı düşünülmektedir.

Ülke, 19. yüzyılda misyonerler tarafından ziyaret etmeye başlandı. Bu durum ülkede birtakım karışıklıklara, katliamlara neden oldu. Birleşik Krallık, Haziran 1893'te Güney Solomon üzerinde himaye kurduğunu açıkladı. Bu olay Britanya Solomon Adaları’nın temeli oldu.

Misyonerler, nüfusun çoğunluğunu Hristiyana dönüştürdü ve adalara yerleşti. 20. yüzyılın başlarında bazı Birleşik Krallık ve Avustralya firmaları, ülkede hindistan cevizi ekimine başladı. Ülke ekonomisi böylece yavaş yavaş büyümeye başladı.

II. Dünya Savaşı​

II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle, Avustralya, adalardaki hindistan cevizi ekimini durdurdu ve tüccarlar, tahliye edildi. İkinci Dünya Savaşı'nın en yoğun mücadelelerinin bazıları bu ülke topraklarında yaşandı. Japon İmparatorluğu Kuvvetleri’ne karşı müttefik kuvvetlerin desteğiyle çatışmalar yaşandı. Solomon Adaları Güney Pasifik’teki önemli alanlardan biriydi. Guadalcanal Savaşı ile müttefikler, Japonlar’ı geri püskürttü.

Solomon Adaları bayrağı​

Solomon Adaları bayrağı günümüzde de kullanılan hali ile 18 Kasım 1977 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak sarı ince bir şeritin göndere çekilen tarafta sol alt köşeden başlayarak, dalgalanan tarafta bulunan sağ üst köşeye kadar uzanmasından oluşmaktadır. Çapraz olarak konumlandırılan bu şerit ile sol üst ve sağ alt bölümde üçgen meydana getirilmiş, üçgenlerin zemini mavi ve yeşil renklerden oluşturulmuştur. Sol üst bölümde bulunan mavi köşede göndere çekilen tarafa yakın beyaz beş adet beş köşeli yıldız bulunmaktadır.

Solomon adaları arması Bayrakta bulunan beş adet yıldız ada ülkesinin beş bölgesinin simgelerken, mavi renk ada ülkesini çevreleyen denizi, sarı renk güneşi, yeşil renk ise ada ülkesini ve sahip olduğu doğal zenginlikleri temsil etmektedir.

1975 yılında bir bayrak tasarım yarışması yapıldı ve kazanan yeni bayrak açıklanılınca halk tarafından birçok eleştiriye maruz kalması sonucu değiştirildi ve şimdiki aynı zamanda o yarışmadada bulunan bu bayrak kesin olarak seçilmiş oldu.

2007 Yılındaki Deprem ve Tsunami​

2 Nisan 2007 tarihinde, Solomon Adaları’nda büyük bir deprem ve ardından büyük bir tsunami felaketi yaşandı. En az 52 kişinin öldüğü, 900'den fazla evin kullanılamayacak hale geldiği ve binlerce kişinin evsiz kaldığı açıklandı.

Fiziki yapı​

Solomon Adaları, Güneybatı Pasifik Okyanusunda yer alan bir takımada ülkesidir. Batısında Papuo, Yeni Gine ve kuzeybatısında Avustralya bulunur. Dokuz büyük ada grubundan meydana gelmiştir. (Bunlar kuzeybatıdan güneybatıya doğru olmak üzere Guadalcanal, Malaita, Tulagi, San Cristobal, SantaIsabel, Choiseul, Santa Cruz, YeniGeorgia ve Ontanz Java ada gruplarıdır). Bu gruplardaki mevcut adalar iki sıra hâlinde uzanan, dağlık ve volkanik adalarla mercan adalarıdır. Takımadanın yayıldığı alan yaklaşık 39.190 km2dir. Esas koruma altındaki adalar ise, 28.500 km2 kadardır. Bougainville Adası, Solomon Takımadalarının en büyüğü olup Papua Yeni Gine’ye bağlıdır. Devletin en büyük adası ise Guadalcanal Adasıdır.

Adalar keskin ve sarp kayalıklı dağlarla kaplı olup, bu dağlar derin ve dar vâdilerle kesilir. En yüksek zirveler Guadalcanal’da olup, yaklaşık 2000 m civârındadır.

İklim / Hava Durumu​

Solomon Adaları Solomon Adaları

Tropikal muson iklimi hakimdir. Mayıs-Aralık arasında kuru mevsim görülürken, Aralık-Nisan arası dönemde şiddetli muson yağmurları görülmektedir.

Din​

Solomon Adaları’nda yaşayan halkın yaklaşık yüzde 92’si Hristiyan’dır. Kalan nüfus İslam ve diğer yerel dinlere inanmaktadır.

Ekonomi​

Az gelişmiş bir ülke olan Solomon Adaları’nda halkın en önemli geçim kaynağı balıkçılıktır. Ülkede petrol ürünleri ithal edilmektedir ve 1998 yılına kadar ülkede kereste, ana ihraç ürünüydü. Diğer önemli ihracat ürünleri hindistancevizi ve hurma yağıdır. Adalar ayrıca kurşun, çinko, nikel ve altın gibi maden kaynakları bakımından zengindir.

Solomon Adaları’nın büyük ölçüde tarım, ormancılık (kereste) ve balıkçılığa dayanan ekonomisi, etnik çatışmaların yaşandığı 1998-2003 döneminde küçülmüş ve sıkıntılı bir süreç geçirmiştir. Tarım sektörü gelirler ve ihracatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Solomon Adaları Solomon Adaları

Ülkede bakır, kurşun, nikel, altın, gümüş, boksit ve fosfat yatakları bulunmakla birlikte, sadece küçük çapta altın madenleri işletilmektedir. Gold Ridge madeni, taşkınlara bağlı olarak altyapı ve yolların zarar görmesi nedeniyle 2014 Nisan ayında kapatılmıştır.

Ekonomi önemli ölçüde dış yardıma bağlıdır. OECD Kalkınma İşbirliği Direktörlüğü tarafından hazırlanan "Kırılgan Devletler 2014: Yerel Gelirlerin Harekete Geçirilmesi" başlıklı raporda, Solomon Adaları’na sağlanan yardımların ülke gelirlerinin yüksek bir oranını teşkil ettiği kaydedilmiştir. Tarım, balıkçılık ve turizm sektörlerinin geliştirmesi ile dışa bağımlılığın azaltılması Hükümetin önceliklerini olurşturmaktadır.

Nüfus ve Sosyal Hayat​

Solomon Adalarının toplam nüfûsu, 339.000 kişi kadardır. Ülkenin yıllık nüfus artışı % 3,5 dolayındadır. Etnik olarak Malezyalı çeşitli gruplardan ve Polinezyalılardan meydana gelmiştir. Ülke insanlarının büyük bir bölümü Hıristiyandır. Daha çok Anglikan mezhebi mensubu mevcuttur. Ayrıca bir takım yerli inançlar da vardır.

solomon-adalari1b38f17e72ea0e9b.jpg


Ülke nüfûsunun büyük bir bölümü İngilizce konuşur. Halkın konuştuğu dil zamanla değişikliklere uğramış ve bozulmuş olan İngilizcedir. Buna Pidgin İngilizcesi denir. Bâzı bölgelerde ise kabile dilleri de konuşulur.

Eğitim mecburi değildir. Hükümete ve kiliseye âit okullarda, okul çağındaki çocuklara yaklaşık üçte ikisine eğitim verilmektedir.

Solomon Adalarının en gelişmiş şehirleri, Guadalcanal’daki başşehir Honiara ile Bougainville üzerindeki Kieta şehirleridir.

Türkiye - Solomon Adaları siyasi ilişki​

Türkiye - Solomon Adaları arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mart 1979 tarihinde kurulmuştur. Solomon Adaları’na Kanberra Büyükelçiliğimiz akreditedir.

9-11 Temmuz 2007 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansı’na Solomon Adaları’ndan Dışişleri Bakanı Oti katılmıştır.

9-11 Nisan 2008 tarihlerinde yine İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Solomon Adaları Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı William Haomae iştirak etmiştir.

9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) 4. Konferansı'da ise Solomon Adaları, Başbakan Yardımcısı Manasseh Maelanga'nın başkanlığında, Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Shanel Agovaka, Kalkınma Planlama ve Yardım Eşgüdümü Bakanı Snyder Rini ile bazı parlamenterlerden oluşan bir heyetle temsil edilmiştir.

7-8 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Solomon Adaları Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Clay Frau Soalaoi katılmıştır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine Solomon Adaları’ndan Çevre, İklim Değişikliği, Afet Yönetimi ve Meteoroloji Bakanlığı Müsteşarı Melchior Mataki katılmıştır.

Ülkemiz, başta doğal afetlerle mücadele olmak üzere Solomon Adalarına TİKA vasıtasıyla çeşitli yardımlarda bulunmaktadır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Kanarya Adaları Özerk Topluluğu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    347
Yeşil Burun Adaları (Kabo Verde)
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    1K
Prens Adaları (İstanbul Adaları)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    7K
Marshall Adaları
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Britanya Adaları ve Büyük Britanya
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Geri