SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (State Oil Company of Azerbaijan Republic - SOCAR), Azerbaycan'ın ulusal petrol ve gaz şirketidir. Faaliyetleri arasında petrol ve doğal gaz üretimi, iki petrol rafinerisinin yönetimi ve ülkedeki petrol ve gaz boru hatları ağı yer alıyor. SOCAR, Azerbaycan'daki petrol ve gaz projeleriyle ilgili uluslararası konsorsiyumları denetlemektedir. SOCAR, 60.000'den fazla çalışanı ile ülkenin en büyük işverenlerinden biridir ve Azeri GSMH'nın %10'undan fazlasını temsil etmektedir. Asya'daki borsaya kayıtlı olmayan en büyük 20 şirketten biridir. SOCAR dünyanın en büyük ulusal petrol şirketlerinden biridir.

socar-logo.png


Tarihçe​

Azerbaycan petrol endüstrisini entegre eden bir şirket olan Azneft, Bolşevik Devrimi'nden sonra Azerbaycan petrol endüstrisinin millileştirilmesiyle kuruldu.

Farklı dönemlerdeki örgütlerinin özelliklerine bağlı olarak eski Sovyetler Birliği'nin ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin farklı örgütlerine bağlıydı. 1954-1959 yıllarında Azerneft temelinde Azerbaycan SSC Petrol Sanayi Bakanlığı, 1965-1970 yıllarında ise Azerbaycan SSC Petrol Üretim Sanayi Bakanlığı kurulmuştur. Ağustos 1970'te Azerneft olarak yeniden adlandırıldı.

SOCAR, Eylül 1992'de iki Azeri ulusal şirketi olan Azerneft ve Azneftkimiya'nın birleşmesiyle kuruldu. Azerneft, Bolşevik devrimi sırasında Azeri petrol endüstrisinin millileştirilmesinin (özellikle Nobel kardeşlerin Branobel'in yatırımlarından kaynaklanan) mirasçısıydı.

1994 yılında SOCAR, Batılı büyük devletlerle "Yüzyılın Anlaşması"nı imzalayarak, Batılı büyük devletlerin Hazar Denizi'nden petrol çıkarmasının önünü açmıştı.

19 Nisan 2019'da ACG-BP ve SOCAR hissedarları, Azeri Orta Doğu (ACE) platform projesi kapsamında 6 milyar dolar değerinde yeni bir sözleşme imzaladı. İnşaatına 2019 yılında başlanacak ve 2022 ortalarına kadar devam edecek projenin ilk üretime 2023 yılında ulaşması bekleniyor.

BP ve ortakları, Azerbaycan kamu grubu SOCAR (mevduatın %25'i) ve petrol şirketleri Chevron (%9,57) ve ExxonMobil (%6,79)3, platformun inşasının 8.000'e kadar istihdam yaratacağını öngörüyor.

Faaliyetler​

SOCAR, Cumhuriyet genelinde petrol ve gaz, gaz kondensatının araştırılması, üretimi, işlenmesi ve taşınmasıyla uğraşmaktadır. Aynı zamanda büyük ölçekli projelere de imza atıyor. Bugün Azerbaycan'da 57 petrol sahası bulunmaktadır. Bunlardan 18'i Hazar Denizi'nde, geri kalanı karada. Genel olarak Hazar Denizi havzasında yaklaşık 30 milyar ton petrol ve 18 ila 20 trilyon metreküp gaz bulunmaktadır. Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait bölümünde 3 ila 5 milyar ton petrol ve 5 trilyon metreküp gaz rezervi bulunmaktadır.

SOCAR, 2007 yılında ağırlıklı olarak Azeri-Çırak-Güneşli sahasından olmak üzere 86 milyon varil petrol üretti. SOCAR, 1994 yılından bu yana yabancı özel şirketlerle 25 üretim paylaşımı anlaşması imzaladı. İstatistiklere göre Azeri-Çırak-Güneşli sahasından 2010 yılında 54,9 milyon ton petrol üretildi.

SOCAR, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol boru hatlarının yüzde 25'ine sahip. Ayrıca Bakü-Supsa ve Bakü-Novorossiysk petrol boru hatlarında da hisseleri bulunmaktadır.

SOCAR Tower


Şirket idari binası​

SOCAR'ın genel merkezi 42 katlı SOCAR kulesinde bulunuyor. Kulenin inşaatı 2016 yılı sonunda tamamlanmıştır. 209 m yüksekliğiyle Kafkasya'nın en yüksek gökdelenidir. Bina Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Bina Heerim Architects & Planners Co. Ltd. tarafından tasarlandı. Binanın toplam maliyeti 235 milyon dolar. İnşaat işi 32 ay süreyle tamamlandı. Yeni yönetim binasında çeşitli konferans salonları, misafir odaları, sosyal tesisler, yer altı otoparkı, teknik alanlar ve spor salonu bulunmaktadır. Ayrıca Bakü'de SOCAR destek ofisleri bulunmaktadır. SOCAR'ın ilk ofisi 1994 yılında Londra'da kuruldu. Şirketin şu anda Londra, Cenevre, Viyana, Bükreş, İstanbul, Kiev, Tiflis, Astana ve Tahran'da ofisleri bulunmaktadır. SOCAR Haydar Aliyev Caddesi üzerinde yer almaktadır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
İsrail Azerbaycan'ı Neden Seviyor ve Destekliyor?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    353
Azerbaycan Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Devlet Bayrağı Meydanı (Bakü - Azerbaycan)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    4K
Bibiheybet Camii (Bakü - Azerbaycan)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 1    5K
Geri