Üst

Şamisen - Geleneksel Japon Çalgısı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    şamisen
Ugur

Ugur

Administrator
Şamisen
Şamisen
Şamisen ya da sangen, (Japonca üç telli anlamına gelmektedir) baçi adı verilen bir mızrap ile çalınan üç telli bir Japon çalgısıdır. 16. yüzyılda güney Japonya'da doğmuştur. Şamisenler çeşitli biçimlerde üretilirler ve genelde teatral çalışmalarda kullanılırlar.

Yapısı​

Şamisenler yapı olarak klasik gitarlara oldukça benzerler ancak sapı daha incedir ve perdeleri yoktur. Do adı verilen davulumsu dikdörtgen gövdesi önden ve arkadan hayvan derisi ile kaplıdır. Buna çalgıdan çıkan sesi arttırmak için başvurulur. Kullanılan deri genellikle köpek ya da kedi derisidir ama geçmişte özel bir tür kağıt da kullanılmıştır. Bugün bunların yerine değişik plastik türleri de denenmektedir.

Geleneksel olarak şamisenin tellerinin yapımında ipekten yararlanılsa da günümüzde naylon da kullanılmaktadır. En alttaki tel, şamisene özgü savari adı verilen sesi oluşturabilmesi için sap tarafındaki ucunda, bir tümsek üstünden geçirilir. Gövdenin üstteki teli hemen her zaman do kake denen bir kapakla örtülüdür ve çalanlar sapta yukarı ve aşağı hareket etmeyi kolaylaştırmak için sol ellerine bir bez dolarlar. Bu şeritin adı da yubikakedir. Çalgının baş bölümünde tencin adı verilen bir kapak da bulunabilir.

Çalınışı​

Şamisenlerin pek çok türü baçi adı verilen ve geleneksel olarak fildişi ya da kaplumbağa kabuğundan yapılan büyük boyutlu ve ağır bir mızrapla çalınır. Ancak günümüzde şamisenlerde mızrap olarak, genelde mabet ağacı yaprağı biçimi verilen tahtalar kullanılır. Hayvan derisi kaplı gövdesi nedeniyle çalgının sesi pek çok bakımdan Amerikan halk müziği çalgısı banjonunkine benzer. Şamisen çalınırken mızrap hem tellere, hem de deri kaplı gövdeye vurulur ve böylece aynı zamanda vurmalı bir ses de elde edilir.

Kouta adı verilen şarkılarda ve nadiren diğer türlerde şamisenler salt parmakla da çalınabilir.
 
Dev Japon Eşek Arıları
Cevaplar
0
Görüntüleme
22K
Ugur
Furoshiki - Geleneksel Japon Paketleme Kumaşı ve Tekniği
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
Ugur
2.Dünya Savaşından sonra 29 Yıl Daha Savaşan Japon Askeri
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
BULUT
Japon Örümcek Yengeci
  • Makale Makale
Cevaplar
0
Görüntüleme
3K
Ugur
Geri