Palau Cumhuriyeti

Palau
palau.png
BaşkentMelekeok
Resmî dillerİngilizce, Palauca, Japonca
Yönetim ŞekliAnayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü459 km²
Nüfus20.842
Nüfus Yoğunluğu45,4/km²
Para birimiAmerikan Doları (USD)
Zaman dilimiUTC+9 (UTC)
Telefon kodu680
İnternet TLD.pw
Palau ya da resmî adı ile Palau Cumhuriyeti, bir Okyanusya ülkesidir. Papua Yeni Gine'nin kuzeyindedir. 1994 yılında ABD himayesinden çıkmıştır. Yerli halk dilinde adı 'Belau'dur. Büyük Okyanus'un güneyindedir.

Coğrafya​

Kuzeyde Palau adlı adalar grubunu, güney batıda Sonsorol, Merir, Pulo Anna ve Tobi adlı küçük mercan adaları ile Helen Resifini kapsar. Yaklaşık 350 adadan oluşmaktadır.

Palau'ya bağlı adalar Caroline Adalarının batı ucunu oluşturur. Yüksekliği 217 m'ye ulaşan Babelthuap Adası 143 km²'lik yüz ölçümüyle en büyük adadır. Babelthuap'ın hemen güneyinde yer alan ve yaklaşık 628 m'ye yükselen Koror adası cumhuriyetin başkenti ve nüfusu en büyük yerleşim yeridir. 2007 ye kadar ülkeye başkentlik yapmış ve o yıl ise hükümet başkenti Ngerulmud'a taşımıştır.

Palau'nun iklimi tropikaldir. Koror adasında yıllık ortalama sıcaklık 28 °C'dir. Yıllık yağış miktarı Koror adasında 3,800 mm, Angaur adasında ise 3,290 mm'dir. Toprağın verimli olduğu Palau adalar grubunun kıyı kesimlerinde Mangrov bataklıkları, iç kesimlerinde ise savanlar, hindistan cevizi ağaçları ve yağmur ormanlarıyla kaplı tepeler vardır.

Tarih​

1543'te İspanyol denizci Ruy López de Villalobos'un ulaştığı Palau, üç yüz yıldan fazla süreyle İspanyol egemenliğinde kaldı. Palau adalar grubu Mariana ve Caroline adaları ile birlikte 1899'da Almanya'ya satıldı. Japonlar 1914'te ele geçirdikleri Palau adalar grubunda madenciliği, plantasyon tarımını ve ticari balıkçılığı geliştirdiler. II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın önemli bir deniz üssü olan adalar grubu 1944'te ABD kuvvetlerinin eline geçti.

Palau 1947'de ABD denetiminde Birleşmiş Milletler Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi'nin bir parçası oldu. Yapılan iki referandumun ardından (1979'da Palau'nun Mikronezya'ya katılması için yapılan referandum sonucunda dil ve kültür farklılıkları yüzünden hayır kararı çıktı.) 1981'de bir anayasa kabul edildi ve aynı yıl seçimler yapıldı. 1981'de iç işlerinde bağımsız bir cumhuriyet olan Palau 1982'de ABD ile Serbest Birlik Sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye göre ABD Palau'da askeri üsler bulundurma hakkına sahip olacak, karşılığında ülkenin güvenlik ve savunmasından sorumlu olacak ve mali yardımda bulunacaktı. 1982'den 1994'e kadar uzanan geçiş sürecinde adadaki küçük, ama güçlü bir azınlık adada sürekli ABD askeri gücü, özellikle nükleer güç bulundurulmasına karşı çıktı ve düzenlenen şiddet eylemlerinde 1985 ve 1988 yıllarında iki ada yöneticisi öldürüldü.1994'te yapılan halk oylmasında ABD ile yapılan Serbest Birlik Sözleşmesi'nin devamı şartıyla bağımsızlık kararı alındı.

Palau bayrağı​

Palau bayrağıPalau bayrağı günümüzde kullanılan hali ile 1 Ocak 1981 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak açık mavi zemin üzerine oluşturulmuştur ve bayrağın orta bölümünde göndere çekilen tarafa yanaştırılmış altın sarısı daire konumlandırılmıştır. Bayrakta bulunan açık mavi, ada ülkesini çevreleyen Pasifik Okyanusu'nu sembolize ederken, altın sarısı daire ülke üzerinde gözüken ve ada halkı için önemli bir yere sahip olan dolunay ifade edilmektedir. Ada hayatında gerçekleştirilen birçok ağaç kesme, hasat, eğlenceler ve bayramlar gibi gündelik ve geleneksel olaylar dolunay gökyüzünde görüldüğünde gerçekleştirilmektedir.

Nüfus/Demografi​

Palau'ya bağlı adaların Okyanusya'nın batı eşiğinde bulunması, çeşitli etnik toplulukların önemli ölçüde birbirine karışmasına yol açmıştır. Palau'nun yerli halkının % 70'ini Mikronezyalılar, Polinezyalılar ve Melanezyalı halklarının birbirlerine karışmasından oluşan Palau halkından oluşur.

Adalar grubunda çeşitli Asyalı ve Avrupalı azınlıklar da yaşar. Halkın büyük çoğunluğu Hıristiyandır. Konuşulan diller Endonezce ile akraba olan Palau dili, Sonsoral-Tobi dili, İngilizce ile Japonca'dır.

palau.jpg


Ekonomi​

Palau, satın alma gücü paritesine göre 14.100 Dolarlık kişi başına düşen milli geliriyle refah seviyesi en yüksek olan Pasifik ada ülkelerinden biridir.

Palau’nun ekonomisi büyük ölçüde turizm, buna bağlı hizmet sektörü ve dış yardımlara dayanmaktadır. Gelirlerin yaklaşık %80’i hizmet sektöründen elde edilmektedir. Özellikle Japonya, Tayvan ve Kore gibi bölge ülkelerinden gelen turistlerden elde edilen gelirler ülkenin ana geçim kaynağını oluşturmaktadır.

İnşaat sektörü de Palau’daki en önemli iktisadi faaliyetleri arasındadır.

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri küçük ölçekli ve daha ziyade geçinme amaçlı olarak yapılmaktadır. Geçmiş yıllara göre azalma gösterse de, balıkçılık sektörü de ülke için potansiyel bir gelir kaynağıdır.

Palau CumhuriyetiPalau CumhuriyetiDiğer taraftan, özellikle ABD’nin Serbest Birlik Sözleşmesi çerçevesinde sağlamakta olduğu yardımlar başta olmak üzere, dış yardımlar da ülke ekonomisi için önemlidir.

Palau’nun temel ihracat kalemleri, kabuklu deniz ürünleri, ton balığı, kurutulmuş hindistan cevizi ve tekstil ürünleridir. Temel ithal malları ise, makine ve teçhizat, petrol ürünleri, metaller ve gıda ürünleridir.

ABD, Japonya ve Tayvan Palau’nun ana ihracat pazarlarıdır. Palau’nun ithalatının büyük bölümü ABD (Guam), Japonya, Singapur, Tayvan ve Güney Kore’den gerçekleşmektedir.

Yönetsel koşullar​

Yürütme gücünün başında, 4 yıl için halk tarafından seçilen bir başkan bulunur. Başkan hem devlet hem hükümet başkanı sayılır. Yasama organı olan Palau Ulusal Kongresi 16 üyeli Temsilciler Meclisi ve 9 üyeli senatodan oluşur.

Türkiye - Palau İlişkileri​

Türkiye ile Palau Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 10 Mayıs 2007 tarihinde kurulmuştur.

Palau’ya Tokyo Büyükelçiliğimiz akreditedir.

9-11 Nisan 2008 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı”na dönemin Palau Dışişleri Bakanı Temmy L. Shmull katılmıştır.

Ülkemizin evsahipliğinde 7-8 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul’da Türkiye-Pasifik’teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya Palau’yu temsilen BM Daimi Temsilci Büyükelçi Caleb Otto başkanlığında bir heyet katılmıştır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine Tabii Kaynaklar, Çevre ve Turizm Bakanı Fleming Umiich Sengebau katılmıştır.

Palau'nun Siyasi Görünümü​

Palau Cumhuriyeti, Okyanusya bölgesinde, Filipinler’in güneydoğusunda yer alan, sekiz ana ada ile yaklaşık 250 adacıktan oluşan bir adalar ülkesidir.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD idaresinde BM Pasifik Vesayeti altına girmiş, 1 Ekim 1994 tarihinde ise vesayet rejiminden çıkarak bağımsızlığını kazanmıştır.

Palau, ABD ile Serbest Birlik Sözleşmesiyle bağlı Başkanlık Sistemi ile yönetilmektedir. Yürütme gücünün başında, dört yıl için halk tarafından seçilen bir Başkan bulunmakta, Başkan hem devlet, hem hükümet başkanı olarak görev yapmaktadır.

Siyasi parti bulunmayan Palau’da, yasama organı olan iki kademeli Palau Ulusal Kongresi, ülkedeki eyaletlerden gelen 16 üyeli Temsilciler Meclisi ile dokuz üyeli Senato’dan oluşmaktadır. Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, dörder yıllık dönemlerle görev yapmaktadır.

Son olarak 1 Kasım 2016 tarihinde yapılan seçimlerde Tommy Remengesau yeniden Devlet Başkanlığına seçilmiştir.

Palau mutfak​

Palau mutfağı çoğunlukla Japon, Kore, Amerika ve Filipin mutfağından etkilenmiş. Eğer deniz mahsullerine bayılıyorsanız, burası sizin için tam bir cennet. Kabuklu deniz böcekleri, yengeçler, sashimi ve sushi oldukça popüler.
 
Niue
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    345
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    243
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    446
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri