Üst

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Eğitimi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Tevfik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
muhabbet-kusu-bakimi.jpg
muhabbet-kusu-bakimi.jpg
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki makale içerisinde görmüş olduğunuz mubabbet kuşu eski muhabbet kuşum Cafer'dir. Şimdi gelelim Muhabbet Kuşu Bakımı ve Eğitimi nasıl olur, muhabbet kuşlarınıza nasıl yaklaşabilirsiniz nasıl davranmalısınız en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz.

Birçok kişinin evinde beslediği muhabbet kuşları sevimli görünümleri ile oldukça sevilen canlılardır. Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi kolay olduğundan hemen herkes hayvan sevgisini bu güzel kafes kuşları ile giderme imkânı bulabilmektedir. Kendi aralarında farklı türleri bulunan bu kuşların doğal yaşam alanının Avustralya olduğu düşünülmektedir.

Evde bakımları kolay olan bu kuş çeşitleri küçük yapılı ve ortalama bir kafeste yıllarca yaşayabilecek dayanıklılıkta canlılardır. Türkiye’de fazlası ile beslenen ve canlı renkleri ile görenleri kendine hayran bırakan muhabbet kuşları çift olduklarında sohbet etmeye oldukça meyillidirler. Kafes ortamında doğup büyüdüklerinden bu ortamı genelde kendilerinin yuvası olarak kabul eder ve burada olmak onları güvende hissettirir. Bu nedenle muhabbet kuşları en sevimli kafes kuşlarıdır.

Uzun süre yaşayabilmeleri için mutlaka iyi bir bakıma gereksinim duyarlar. Özellikle yavru muhabbet kuşu bakımı konusunda beslenmesinden oda sıcaklığına kadar birçok önemli detaya dikkat etmek gereklidir.

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalı?​

Yeni doğan yavru muhabbet kuşları özel bir bakım isterler. Doğdukları andan itibaren özen ve şefkat bekleyen bu sevimli canlılar hayata gözlerini açtıkları ilk 4 ya da 5 hafta boyunca annelerinden beslenirler. Annelerine olan bağlılıkları bu süreden sonra biraz daha normale dönmeye başlar ve yavaş yavaş gaga gelişimlerini tamamlaya başlarlar. 1 aylık muhabbet kuşu bakımı sırasında en çok beslenmesine önem vermek gerekir. Bir aylık olana kadar mutlaka şırınga ile beslenmelerine yardımcı olmak gereklidir.

Muhabbet kuşu yavru gelişimi sırasında sabırlı olmak gereklidir. Bu sevimli canlılar doğdukları andan itibaren sizin ortamınızda biraz yabancılık hissi duyacaklardır. Eğer kafes ortamında doğmuşlarda ilk eğitimlerini kendi anne ve babalarından alırlar ve ilk ay tamamen kendi ebeveynleri ile birlikte geçer. Yem kırmayı öğrendikten sonra yavaş yavaş kafes içerisinde kendi başlarına dolaşmaya başlayabilirler. Sizler de biraz kendilerine geldiklerinde haşlanmış yumurta ile protein desteği sağlayabilirsiniz.

Büyüme evresinde vitamin almaları son derece önemlidir. Özel vitaminli kuş yemlerini tercih edebilirsiniz. Bu süreçte kabuksuz yemleri de tercih edebilirsiniz. Yavruların kısa sürede size alışması için onları elinizde beslemeye özen gösterin. Ancak ani hareketler yapmamaya özen göstermelisiniz. Elinizle yaptığınız ani bir hareket onun sizi bir tehdit olarak görmesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşunun Sağlıklı Olması İçin Ne Yapmalı?​

Muhabbet kuşu beslenme programı yapmak onların sağlıklı büyümelerinde oldukça önemlidir. Normal beslenme düzenlerine aynı zamanda takviye gıdalar da ekleyebilirsiniz. Özellikle hoşlarına gidecek yem türlerini tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü yem hoşlarına gitmediğinde genelde çok az beslenirler. Bunun yanında bakımları konusunda şu detaylara da dikkat etmeniz gerekir:
  • Su onlar için son derece önemlidir. Kafeslerine koyacağınız suyun her zaman taze ve klorsuz olmasına özen göstermeniz gereklidir. Klorundan arındırılmış su onlar için her zaman önem taşımaktadır.
  • Kafes içerisinde gaga düzleştirmek için mutlaka gaga taşı bulundurmalısınız.
  • Kafeslerinin rüzgârda ve güneş altında bulunmadığından da emin olmanız gerekiyor.
  • Kafes seçimi yaparken onlara hareket kabiliyeti sağlayabilecek boyutlarda bir kafes tercih etmelisiniz.
  • Kafes içerisinde bir tünek bulundurmak onların tuvalet gereksinimi açısından önemlidir. Kuşlar son derece titizdir ve kendi yaşam alanlarını kirletmekten hoşlanmazlar. Bu nedenle tünekler son derece işlevseldir.
  • Kafesi haftada bir defa mutlaka temizlemeli ve su kaplarının sürekli olarak temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.
Sağlıklı bir muhabbet kuşu nasıl olur sorusuna farklı açılardan yanıt verilebilir. Tüylerinin her zaman canlı renklerde olması ve parlaklığını yitirmemiş olması onların sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ötüş şekilleri ve kafes içerisinde kendi kendilerine oynadıkları oyunlar da yine bir muhabbet kuşunun sağlıklı olduğunu göstermektedir. Muhabbet kuşu tüy bakımı dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Birçok hastalık ilk olarak onların tüylerini etkilemektedir. Kuş biti problemine karşın belirli periyotlarda sprey bit ilaçları yardımı ile kuşları ilaçlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Kafes Özellikleri​

Muhabbet kuşu kafesi onlar için son derece önemlidir. Bu sevimli kuşlar kafes kuşlarıdır. Bu nedenle de doğdukları kafesleri kendi yuvaları olarak kabul ederler. Sağlıklı bir muhabbet kuşunuzun olabilmesi için onlara rahat bir kafes ortamı sunmanız gereklidir. Kafes seçimi yaparken kaç tane kuş besleyeceğiniz önemli bir detaydır.

Tek bir muhabbet kuşu için ortalama 40- 50 cm boyutlarında bir kafes tercih edebilirsiniz. Ancak iki ve daha fazla kuş için en az 60 cm boyutlarında bir kafes tercih edilmelidir. Muhabbet kuşu ihtiyaç listesi içerisinde birçok aparat bulunmaktadır. En az iki tane yemlik ve suluk, tünek, yetişkin kuşlar için yuva, gaga taşı, kafesin üst kısmında durabilmeleri için kafes çubukları, salıncak ve farklı oyuncaklar gereksinimleri arasında yer almaktadır. Evi içerisinde gezmeyi çok sevseler de her zaman için kafesleri onların özel yaşam alanlarıdır.

Muhabbet kuşları iyi bakıldıklarında uzun yıllar sizinle iyi birer ev arkadaşı olabilirler. Ortalama ömürleri 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Konuşma becerisine de sahip olduklarından yakından ilgilenildiğinde birçok kelimeyi çok iyi bir şekilde öğrenebilirler.
 
Terzi Kuşu
  • Makale Makale
Hayvanlar Alemi Terzi Kuşu
Cevaplar
1
Görüntüleme
6K
BULUT
Mavi Ayaklı Sümsük Kuşu
Cevaplar
0
Görüntüleme
349
Ugur
Tepeli Pelikan - Dünyanın Uçabilen En Ağır Kuşu
Cevaplar
0
Görüntüleme
480
Ugur
Muhabbet Kuşu Hastalıkları Nelerdir?
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Tevfik
Tevfik
Yavru Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Tevfik
Tevfik
Jumbo Muhabbet Kuşu Özellikleri Nelerdir?
Cevaplar
5
Görüntüleme
302
BULUT
Geri