Üst

Doğuruyor ve hareket ediyorlar: Romanya'nın yaşayan taşlarının gizemi çözülüyor

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kaptan43
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kaptan43

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan
Hareket edebilen, büyüyebilen ve doğurabilen trovant taşları tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Sadece Romanya'da yer alan ve UNESCO tarafından korunan bu taşlar, bin yılda sadece 5 santimetre büyüyebilmeleri nedeniyle oldukça uzun bir tarihe sahip. Bilim insanları bu taşların gizemini aydınlatmak için çalışıyor. İşte doğuran taşlar ile ilgili bilinenler...

jpyYo1uuMkuYl05krG1pEQ.jpg
jpyYo1uuMkuYl05krG1pEQ.jpg


Yaşayan taşlar olarak adlandırılan trovant taşları, Romanya’nın başkenti Bükreş'in yaklaşık 80 kilometre batısındaki Costeşti adlı küçük bir Rumen köyünde yer alıyor.

7IlCSO8PPkWJY7LkARWHtw.jpg
7IlCSO8PPkWJY7LkARWHtw.jpg


Çakıl taşları olarak dönüşüm sürecine başlayan ve bin yılda yaklaşık 5 santimetre büyüyen trovant taşları, bitki ve memeli yaşamını taklit eden benzersiz mineral yapılara sahip. Taşlar bitki dokusu gibi büyüyor ve tıpkı bir memeli hayvan gibi yeni taşlar 'doğuruyor'.

maIVeKjqX0u8N5bpy2T92w.jpg
maIVeKjqX0u8N5bpy2T92w.jpg


Romanya Jeoloji Enstitüsü'nden Dr. Mircea Ticleanu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Romanya'daki trovanların çok farklı yaşları var. Trovanlar öylece görünmezler; doğal çıkıntılara ulaşan farklı jeolojik çağlardaki kum kütlelerinde veya kum ocaklarında bulunurlar” diye konuştu.

IdRwAlgO7Uezv8J_GzqUeA.jpg
IdRwAlgO7Uezv8J_GzqUeA.jpg


Dr. Ticleanu, "trovant" kelimesi jeoloji literatüründe ilk kez Romanya'dan kullanıldı.Costeşti bölgesini ziyaret edenler, yağmur suyunun varlığında zamanla yavaş yavaş büyüyen çok çeşitli trovant taşlarını zamanla keşfetti” dedi.

TwuMPvrAvUyD-Vq7wjFI_g.jpg
TwuMPvrAvUyD-Vq7wjFI_g.jpg


Diğer taraftan trovant taşları, yağmur suyundaki minerallerin taşın içerisinde basınç oluşturan bir reaksiyon oluşturmasıyla büyüyerek çoğalıyor. Ağaçların çevresini oluşturan halkalar gibi, trovanlar da kesildiğinde her biri bir büyüme dönemini temsil eden katmanlar ortaya çıkıyor.

S1qycBNjOUmu4zbjXxoObw.jpg
S1qycBNjOUmu4zbjXxoObw.jpg


Trovant taşları bilimsel anlamda canlı olmasalar da, hem yerel halk hem de turistler onları zamanla değiştikleri için yaşayan taşlar olarak tanımladı.

eY5KcV9GLUSDzhM-Y3fy8g.jpg
eY5KcV9GLUSDzhM-Y3fy8g.jpg


Öte yandan, trovan taşlarının bulunduğu tek yer Costeşti değil; Romanya'nın farklo bir bölgesi olan Karpat’ta da görülüyor. Ancak Karpat’ta bulunan taşlar, Costeşti’dekiler kadar büyük değil.

nq0sYAIHJ0SX5oHsFF6UfQ.jpg
nq0sYAIHJ0SX5oHsFF6UfQ.jpg


UNESCO TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINDI​

Öte yandan, bu taşlar sadece Romanya’da bulunuyor. Trovant taşları, 2004 yılında Romanya’nın Valcea İlçesinde Trovants Müzesi Doğa Koruma Alanı olarak UNESCO tarafından koruma altına alındı.
 
Geri