İçindekiler
Osmanlı Devleti Balkanlar'da fetih faaliyetleri yürütürken aynı zamanda fethettiği toprakları kazanmak adına imar etmiştir. Asırlarca süren Osmanlı hakimiyetinden geriye kalan bu kültür mirasının en önemli unsurlarından olan Osmanlı camileri bulunmaktadır. Osmanlı Devleti, fetih ettiği balkan devletlerinde rahat bir yönetim sürdürmüştür. O bölgeye Türk vatandaşlar göndererek Avrupa da Türkleşmeyi sağlayan Osmanlı Devleti, aynı zaman da yaptırdığı Camilerlede tarihe geçmeyi başarmıştır.
Osmanlı Devleti Balkanlar'da fetih faaliyetleri yürütürken aynı zamanda fethettiği toprakları kazanmak adına imar etmiştir. Asırlarca süren Osmanlı hakimiyetinden geriye kalan bu kültür mirasının en önemli unsurlarından olan Osmanlı camileri bulunmaktadır. Osmanlı Devleti, fetih ettiği balkan devletlerinde rahat bir yönetim sürdürmüştür. O bölgeye Türk vatandaşlar göndererek Avrupa da Türkleşmeyi sağlayan Osmanlı Devleti, aynı zaman da yaptırdığı Camilerlede tarihe geçmeyi başarmıştır. İşte günümüzde de hala balkanlarda var olan camiler.
Osmanlı Devleti Balkanlar'da fetih faaliyetleri yürütürken aynı zamanda fethettiği toprakları kazanmak adına imar etmiştir. Asırlarca süren Osmanlı hakimiyetinden geriye kalan bu kültür mirasının en önemli unsurlarından olan Osmanlı camileri bulunmaktadır. Osmanlı Devleti, fetih ettiği balkan devletlerinde rahat bir yönetim sürdürmüştür. O bölgeye Türk vatandaşlar göndererek Avrupa da Türkleşmeyi sağlayan Osmanlı Devleti, aynı zaman da yaptırdığı Camilerlede tarihe geçmeyi başarmıştır. İşte günümüzde de hala balkanlarda var olan camiler.
MAKEDONYA
Balkanlarda yer alan remi adıyla Makedonya Cumhuriyeti olarak bilinen toplam 2 milyon nüfusa sahip olan bu ülke Osmanlı Devleti tarafından fetih edildiğinde toplam da 4 camiye sahip olmuştur.
makedonya-004.jpg
Alaca Camii
Kalkandelen şehrinde yer alan ve Barok mimari tarzıyla inşa edilmiş olan yaklaşık 600 yıldır Osmanlı ihtişamını temsil ediyor.
alaca-camii-makedonya.jpg
İshak Bey Camii
1436 yılında inşaatın başlanan cami iki yıl sonra ibadete açılmıştır. Üsküp'te yer alan önemli camilerden biridir.
ishak-bey-camii-makedonya.jpg
Burmalı Camii
Üsküp'te 1494 yılında yapılan Burmalı camii, 1925 yılında Sırp rejimi tarafından yağmalanmış ve yıkılmıştır.
burmali-camii-makedonya.jpg
Mustafa Paşa Camii
Osmanlı Devletinin en ihtişamlı döneminin eserlerinden biri olan cami, 16. yüzyılın Türk mimarisinin yüksek seviyesini göstermesi bakımından çok mühimdir.
mustafa-pasa-camii-makedonya.jpg
BOSNA HERSEK
İçerisinde birden fazla ırkı barındıran Bosna Hersek, Sırp, Boşnak ve Hırvat uyruklu vatandaşlara da sahiptir. Osmanlı Devlet'inden kalan Camiileri de özenle saklayan ve koruyan Bosna Hersek gerçekten de saygı değer bir kültüre sahiptir.
bosna-hersek.jpg
Ali Paşa Camii
Budin beylerbeyi Hadım Ali Paşa tarafından yaptırılan bu cami, klasik dönemin önemli mimari eserlerindendir.
ali-pasa-camii-bosna-hersek.jpg
Gazi Hüsrev Bey Camii
1537 yılında Bosna'da Gazi Hüsrev Bey adına yapılan camii şehrin merkezinde yer alan çok kapsamlı bir yapıdır.Şu an restore edilmektedir.
gazi-husrev-bey-camii-bosna-hersek.jpg
Hünkar Camii
Bosna'da bulunan Hünkar Camii, 1457’de İsa bey tarafından Fatih Sultan Mehmet Han’a armağan olarak yapılmıştır. Daha sonra ki dönemerde bazı eklemeler ve düzenlemelerle bugünki halini almıştır.
hunkar-camii-bosna-hersek.jpg
BULGARİSTAN
Balkanlarda bulunan bir diğer ülke ise Bulgarisitan'dır. Bizzat komşumuz olan Bulgaristan yaklaşık 7,2 milyon nüfusa sahiptir. Zamanında Osmanlı Devleti hükümdarlığı altına giren Bulgaristan, içerisinde çeşitli camiler de barındırmaktadır.Şerif Ali Paşa Camii
Halk arasında Tombul Camii olarakta bilinen bu cami, 1744 yılında Bulgaristan'ın Şumnu şehrinde Şerif Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.
serif-ali-pasa-camii-bulgaristan.jpg
İmaret Camii
1442 yılında Şahabettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün hala ibadete açık bir camidir.
imaret-camii-bulgaristan.jpg
YUNANİSTAN
Avrupa'nın güney doğusunda yer alan Yunanistan, bir zamanlar Osmanlı hükümdarlığı altındaydı. Osmanlı Devleti de Yunanistan'a kendisinden bir hatıra olarak Camiileri bırakmıştır.Atina Fethiye Camii
Yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir tamir hüccetinde caminin Fatih Sultan Mehmet vakfiyesi olduğundan bahsedilmektedir.
atina-fethiye-camii.jpg
Yeni Cami
Yakın dönem Osmanlı camisi olan Selanik'te ki Yani Cami, 1902 yılında yapılmıştır. Cami bugün müze olarak kulanılmaktadır.
yeni-cami-yunanistan.jpg
Çelebi Sultan Mehmet Camii
1422 yılında Dimetoka'da inşa edilen camii, türlü yağmalamalara maruz kalmış ve ahır olarak kullanılmıştır. Daha sonra restore edilen cami, bugün ibadete kapalı bir şekilde ayakta durmaktadır.
celebi-sultan-mehmet-camii-yunanistan.jpg
KOSOVA
Kosova, balkanlarda yer alan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Diğer balkan ülkelerinde de olduğu gibi bir zamanlar Osmanlı'nın hükümdarlığı altında yer alan Kosova tarihi camilere ev sahipliği yapmaktadır.
kosova-001.jpg
Hüseyin Kethüda Camii
İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen camii, Belgrad'da yapılan 250 Osmanlı camisinden ayakta kalan tek camidir. Bayraklı Camii olarakta bilinmektedir.
huseyin-kethuda-camii-kosova.jpg
Kırık Camii
Fatih Sultan Mehmet Han'ın kıymetli komutanlarından biri olan İsa Bey tarafından 1455 yılında yaptırılmıştır.
kirik-camii-kosova.jpg
Evrenos Yakup Bey Camii
1526 yılında Kosava'nın merkezine yaptırılan caminin bugün sadece minaresi ayakta kalmayı başarabilmiştir.
evrenos-yakup-bey-camii-kosova.jpg
ARNAVUTLUK
Yunanistan'ın hemen kuzeyinde bulunan içerisinde binlerce Müslüman vatandaş barındıran Arnavutluk, Osmanlı Devrinden kalma tarihi camileri barındırmaktadır.
arnavutluk.jpg
Muradiye Camii
Müthiş bir mimari inceliğe sahip olan bu cami 1435 yılında Avlonya'da İkinci Murad tarafından yaptırılmıştır.
muradiye-camii-arnavutluk.jpg
Ethem Bey Camii
1966 ylından beri ibadete kapalı olan camii Arnavutluk'un Tiran Kentinde bulunmaktadır.
ethem-bey-camii-arnavutluk-001.jpg
Bekarlar Camii
Arnavutluk'un Berat kentinde bulunan Osmanlı mirası camii. ayakta kalmayı başarmış fakat oldukça zarar görmüştür.
bekarlar-camii-arnavutluk.jpg
- Önceki Konu
- Sonraki Konu