Ankara Çiğdemi Başkentin Renkli Bahar Şenliği

ankara-cigdemi.jpgÇiğdem, Latince Crocus anlamına gelmektedir. Sarı, eflatun, beyaz, mor gibi farklı renklere sahip olan çiğdem, toprakların yüzyıllar tarihi boyunca yaşayan uygarlıkların kültüründe devamlılığını sağlamıştır. Çiğdemin soğan kısmı kışın toprağın altında kalmakta ve bahar ayının yaklaşmasıyla yavaş yavaş karlar eriyerek soğan kısmı çiçek açmaya başlar. Çiçeğin açması da baharın geldiğinin habercisi olur ve bu sayede bahar bayramı kutlanmaya başlar. Özellikle İç Anadolu Bölgesine özgü bir çiçek olan ve karanfilgiller ailesine mensup olan bu çiçek, bahar şenliklerinin rengi olmaya devam ediyor. Türkiye’nin başkenti Ankara’da da farklı semboller arasında yer alan Ankara çiğdemi, soğukların bitmeye başladığının ve ilkbaharın geldiğinin habercisidir. Bu çiçek sarı renkte olduğundan bulunduğu yerle özdeşleşerek adını bilime yansıtmıştır. Bu yüzden Ankara çiğdemi bilim dünyası tarafından Crocus Ancyrensis olarak bilinmektedir.

Ankara Çiğdeminin Yetiştiği Yerler

2Fcontent_media%2F83e0fddac7267b8e2be4bb14f1edc4f1.jpgİlkbaharın müjdecisi olan Ankara çiğdemi, birçok yerde yetişmektedir. Bolu, Sivas, Samsun, Yozgat, Kayseri ve daha birçok yerde yetişen bu çiçek, yüksek yaylaları kendine mekân edinmiştir. Bu yüzden 1600 metreye kadar yetişen bu çiçek, Ankara’nın yerlisi olmuştur. Ankara çiğdemi, endemik olduğu gibi oldukça nazlı bir çiçektir. Çünkü dünyanın herhangi bir başka yerinde yetişme imkânı yoktur. Kayalıkları seven, çalılıklar arasında yetişen, çamlıklarla birlikte olmayı seven ve Avrupa bahçelerinde de süs bitkisi olarak yetiştirilen Ankara çiğdemi, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Özellikle bu bitkinin altın sarısı renginde olması nedeniyle bulunduğu kırları sarıya boyar. Ayrıca sıcak saatleri de çağırır. Birçok özelliği ve hayranlığı nedeniyle bu çiçek Ankara’nın doğal bir sembolü halini almıştır. D oğal yaşamın bir parçası olup ekosistemde önemli bir yere sahiptir. Boyları, 10 ile 25 cm arasında değişmektedir. Oldukça ince ve uzun yaprakları bulunan bu çiğdem, halk tarafından da farklı anlamlar taşımaktadır.

Kaynak: https://evrimagaci.org/ankara-cigdemi-crocus-ancyrensis-7303

Ankara Çiğdeminin Tarihi

Ankara’nın sembolleri arasında yer alan Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Karanfili, Ankara Tavşanı gibi sembollerin yanında Ankara Çiğdemi de her geçen gün önemini korumaya ve kendini tanıtmaya devam etmektedir. Ankara çiğdeminin tarihine baktığımızda kayıtlarda yer almaktadır. Ankara çiğdemi, Hititler tarafından ilkbaharda kutlanan çiğdem bayramına kadar kayıtlarda yer almıştır. Çiğdem bayramı da ilkbaharın bayramıdır. O zamanlarda törenler, eğlenceler sevinç ve coşkuyla tam 38 gün boyunca kutlanarak müjdeci

olurdu. Hitit çiğdem bayramında törenlerde düzenlenirken ayinler yapılır, tanrılar için belirli yerlere içkiler serpilirmiş. Ayrıca müzikler çalınır, dansçılar insanları eğlendirerek dans edermiş. Hititlerin yanında Antik Mısır’a kadar tarihi uzanan Ankara çiğdemi. Anadolu’nun zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu ve geçmişi izini günümüze taşıdığını gösterir. Yani çiğdem bayramı kutsal bir etkinlik olarak tarihi adını yazdırdığı gibi. Günümüzde de ilkbaharın geldiğini ve insanlara umut aşıladığının habercisidir. Ankara çiçeği, 1971 yılında da. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından kabul edilerek Ankara’nın sembolü haline getirilmiştir. Böylece çiçek koruma altına alınmıştır.

Ankara Çiğdeminin Soğanı

Şarkılara, türkülere konu olan çiğdem, soğanıyla da bilinmektedir. Anadolu’da tüketilen Ankara çiğdeminin soğanı, şekeri ve nişastası bol olan bir soğan çeşididir. Öyle ki bu çiğdemin soğanının yumrusu çiğ ya da pişirilerek yenilebilmiştir. Ayrıca bu soğan türünün yanında çiğdemin pilavı, aşı hatta sütlüsü bile bulunuyor. Üstelik Karadeniz Bölgesinde bulunan bu çiğdemlerim kızarması da yapılarak yenilmektedir. Bu yüzden Ankara çiğdemi her açıdan önemli bir bitkidir. Renginin sarı olması sayesinde her tarafı renklendiren Ankara çiğdemi. Baharın gelmesiyle toplanarak demet haline getirilir ve Ankara’nın merkezinde satılır.

Kaynak: https://bitkisen.com/ankara-cigdemi-baskentin-renkli-bahar-senligi/
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Seğmenlik Geleneği - Ankara
  • Ugur
  • Ugur,
  • Gelenek ve Göreneklerimiz
  • 0    438
Türkiye'nin Kalbi Ankara (1934 Rus Yapımı Belgesel)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    4K
Gordion Antik Kenti - Ankara
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    449
Ankara Hükûmeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri